• Gratis verzending (NL) vanaf €450,-
  • Groot aanbod
  • Snelle levering
  • Maatwerk mogelijk

Wat is Cytostatica? | Veilig werken & Goede hygiëne

Wat is Cytostatica? | Veilig werken & Goede hygiëne

Wat is Cytostatica?

Cytostatica is een geneesmiddel dat gebruikt wordt in ziekenhuizen, verpleegafdelingen en poliklinieken als medicijn tegen het verspreiden van tumorcellen. Cytostatica heeft namelijk een remmende werking op de deling  van deze cellen en wordt dus gebruikt bij patiënten. Men moet echt zorgvuldig te werk gaan bij het gebruik hiervan. Dit medicijn wordt bereid in waarbij de kans bestaat om in aanraking te komen met Cytostatica. Cytostatica is een gevaarlijke stof. Blootstelling voor langere duur kan kankerverwekkend of schadelijk voor de voortplanting zijn. 
 


Veilig werken met Cytostatica 

Voor het veilig werken met Cytostatica zijn een aantal dingen belangrijk. Je kan op meerdere manieren worden blootgesteld, zoals via de huid. Dit kan door direct contact of een besmette oppervlakte, via hand – mond contact en via inademing van aerosolen of gassen. Gebruik hiervoor persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een FFP2-masker, een schort met lange mouwen, gelaatbescherming of bril-combinatie met mondmasker en natuurlijk altijd handschoenen.
 

Het belang van goede hygiëne 

Bij het werken met Cytostatica is het heel belangrijk om schoon en veilig te werken. Dit kan met een klasse II microbiologische veiligheidswerkbank. Hierbij is het wel erg belangrijk dat de juiste luchtafvoer aangesloten is en de omgeving van de kast correct is. De juiste manier van werken is ook erg belangrijk wanneer je werkt met een klasse II kast. Zonder de juiste manier van werken ben je namelijk nog steeds niet veilig van de gevaarlijke gassen en bestaat de kans dat je product besmet wordt door bacteriën van buiten de kast. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren wanneer het medicijn aan een zieke patiënt toegediend wordt. Het is dus belangrijk dat er schoon en rustig met de kast gewerkt wordt en je het op de juiste manier desinfecteert. Ook is het van belang dat de kast ieder jaar onderhoud krijgt en dat er niet doorgewerkt wordt zodra de kast alarm geeft. Zolang de gebruiker van de kast zich aan alle richtlijnen en voorschriften houdt kan je met een klasse II veiligheidswerkbank veilig werken met cytostatica en hoeft men zich geen zorgen te maken.
 

Cytostatica voorbereiden en voorwaarden 

Cytostatica wordt voorbereid in apotheken. Hier moet aan een aantal regels worden voldaan, zoals dat er een bordje hangt dat er met cytostatica wordt gewerkt. Er mag daarom ook niet tegelijkertijd ander werk worden verricht. Het is dus optimaal om hier een speciale ruimte voor te hebben. Overal waar cytostatica wordt gebruikt en opgeslagen moet duidelijk aangegeven zijn dat het om Cytostatica gaat. Dit geldt voor de ruimte zelf, maar ook voor waszakken en transport koffers. Men moet zich ook houden aan de grenswaarden voor blootstelling aan cytostatica. Deze zijn wettelijk voorgeschreven.
 
Klantenservice
Klantenservice
Hulp nodig met uw bestelling? We kijken graag even met u mee.
  • Gratis verzending (NL) vanaf €450,-
  • Groot aanbod
  • Snelle levering
  • Maatwerk mogelijk