• Gratis verzending (NL) vanaf €450,-
  • Groot aanbod
  • Snelle levering
  • Maatwerk mogelijk

10 tips voor het kiezen van de juiste laboratorium koelkast

10 tips voor het kiezen van de juiste laboratorium koelkast

Welke laboratorium koelkast voor op het laboratorium?

Door de vele merken en varianten is het soms lastig om de juiste laboratorium koelkast te kiezen. Hieronder vindt u 10 tips om u te helpen met de keuze voor de juiste laboratorium koelkast;
 

1. Welke temperatuur laboratorium koelkast?

Het is uiteraard belangrijk om te weten bij welke temperatuur uw product het beste bewaart kan worden. Veel laboratorium koelkasten hebben +4˚C als laagste temperatuur. Sommige modellen kunnen echter nog lager. Indien u medicijnen wilt bewaren dan kunt u kijken in de categorie medicijnkoelkasten.
 

2. Laboratorium koelkast met geforceerde koeling?

Niet iedere koelkast is voorzien van een interne ventilator. Deze ventilator zorgt onder andere voor een snellere koeling en een hogere stabiliteit van temperatuur. Een koelkast met passieve koeling zal er langer over doen om op temperatuur te komen.
 

3. Laboratorium koelkast met lades?

Veel laboratorium koelkasten worden geleverd met gecoate draadroosters. Optioneel kan met kiezen voor bijvoorbeeld RVS geperforeerde plateaus of uitrolbare lades. Deze opties kunnen ervoor zorgen dat uw binnenruimte beter benut wordt of dat producten (torens met petrischalen) veiliger bewaard kunnen worden.
 

4. Grote laboratorium koelkast?

De inhoud van laboratorium koelkasten varieert van 100 tot ongeveer 1400 liter. Kijk bij uw keuze goed naar de interne afmetingen en het benodigde vloeroppervlak. Indien u weinig ruimte beschikbaar heeft kunt u kiezen voor een hoge koelkast met een klein benodigd vloeroppervlakte. Labwinkel biedt ook tafelmodel koelkasten welke op of onder de tafel geplaatst kunnen worden.
 

5. Laboratorium koelkast met glasdeur?

Zodra de deur van een koelkast open gaat zal de temperatuur op gaan lopen. U kunt er voor kiezen om een koelkast met glasdeur te nemen. Men kan dan voor het openen van de deur kijken waar ze iets moeten pakken of neerzetten. Dit zorgt ervoor dat de deur niet onnodig lang open staat wat resulteert in een stabiele temperatuur maar ook lagere energiekosten. 
 

6. Lab koelkast met externe registratie van temperatuur?

In veel laboratoria wordt de temperatuur door externe sensor geregistreerd om veilige opslag te kunnen aantonen. Het is niet wenselijk dat de kabel van deze sensor via de deur naar binnen gaat. Dit is schadelijk voor de rubbers en de kans op beschadiging van de sensor is aanwezig. Indien uw laboratorium koelkast gemonitord moet worden kunt u kiezen voor een model met een doorvoer voor een externe sensor. Deze zit veelal in de achterzijde van het apparaat waardoor de sensor veilig in de binnenruimte gebracht kan worden.
 

7. Atex laboratorium koelkast?

ATEX is een Franse afkorting van “ATmosphère EXplosif ” – en is de enige Europese regulering (ATEX directive 2014/34/EC) voor laboratorium koelkasten ten behoeve van gebruik in een mogelijk explosieve atmosfeer. Dit houdt onder andere in dat het interieur vonkvrij is en dat alle metalen delen zijn voorzien van een aarde aansluiting. Niet alle koelkasten zijn voorzien van dit certificaat, kijk goed of het in uw situatie benodigd is.
 

8. Lab koelkast met een potentiaal vrij contact?

Een deel van de aangeboden koelkasten is standaard voorzien van een relaiscontact welke een alarmmelding kan doorsturen. Zo kan bijvoorbeeld bewaking worden aangestuurd buiten werkuren om ervoor te zorgen dat uw producten niet verloren gaan. 
 

9. Afsluitbare laboratorium koelkast?

Om ongenode toegang tot de koelkast te voorkomen kan met kiezen voor een koelkast met slot. Dit creëert extra veiligheid voor uw kostbare producten of onderzoeken. Het slot bevindt zich veelal boven de deur en kan doormiddel van de bijgeleverde sleutel op slot gedaan worden.
 

10. Lab koelkast op wielen?

Indien u de koelkast met regelmaat verplaatst kunt u bij veel modellen kiezen voor een wielset. Hierdoor kan hij gemakkelijk verplaatst worden, ook voor bijvoorbeeld het schoonmaken onder het apparaat. De wielen zijn voorzien van rem wat ervoor zorgt dat het apparaat niet ongewenst weg kan rollen. De Liebherr LKPv koelkast zijn standaard al voorzien van een wielset.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande tips nog vragen, of heeft u hulp nodig bij het kiezen van het juiste product? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons tijdens kantooruren op 0418-760319.
 
Klantenservice
Klantenservice
Hulp nodig met uw bestelling? We kijken graag even met u mee.
  • Gratis verzending (NL) vanaf €450,-
  • Groot aanbod
  • Snelle levering
  • Maatwerk mogelijk