• Gratis verzending (NL) vanaf €450,-
  • Groot aanbod
  • Snelle levering
  • Maatwerk mogelijk

Bescherming tegen CMR stoffen

Bescherming tegen CMR stoffen
In de Europese Unie is daarom de verplichte gevaarsindeling, etikettering en verpakking (CLP; Classification, Labelling and Packaging) van ongeveer 4000 stoffen wettelijk vastgelegd, waaronder ook CMR-stoffen. De criteria voor deze indeling zijn geharmoniseerd met het wereldwijde systeem van de Verenigde Naties. 

De indeling van CMR-stoffen (Carcinogeen, Mutageen en Reproductie toxisch) is veelal wettelijk bepaald of wordt gedaan door de producent of importeur van een stof, of door wetenschappelijke comités. De harmonisatie is echter nog niet voltooid, er bestaan verschillende (internationale) lijsten waarvan sommige wettelijk bindend en sommige niet. Overeenkomst tussen al deze lijsten is dat ze met regelmaat aangepast en/of bijgesteld worden en als niet volledig beschouwd kunnen worden. Voor mengsels van stoffen geldt overigens in alle gevallen het principe van zelfclassificatie. Er bestaat namelijk geen (Europese) lijst van verplichte indelingen van mengsels. 
 

Veilig werken met CMR stoffen in de CRUMA W-2

Het werken met CMR-stoffen op het lab vergt alleen al hierom extra aandacht.  
Nog steeds wordt er op veel plaatsen gewerkt in een poederafzuigkast met een inwaartse afzuiging, als productbescherming verder geen rol speelt. Vraag die daarbij gesteld moet worden is of dit nog wel kan? Bied het ook op lange termijn (voldoende) bescherming? In de DIN-12980:2017, norm voor het werken met cytostatica, staat o.a. vermeld: “Het ontwerp van een Veiligheidskast garant moet staan voor een partikel arme (HEPA) filter vervanging”  
 
Zou het werken met CMR-stoffen niet plaats moeten vinden in een veiligheidskast die daar speciaal voor ontworpen is? Op Labwinkel vindt u de nieuwste poederafzuigkast waar de HEPA-filters door middel van een ingenieus ontwikkeld bag-in-bag-out systeem vervangen kunnen worden. In plaats van partikel arm, partikel vrij.  
Daarnaast is de Cruma W2 door het verzwaarde werkblad uitermate geschikt voor het plaatsen van een analytische balans.   
 
Klantenservice
Klantenservice
Hulp nodig met uw bestelling? We kijken graag even met u mee.
  • Gratis verzending (NL) vanaf €450,-
  • Groot aanbod
  • Snelle levering
  • Maatwerk mogelijk